Skip to main content

In de hedendaagse wereld waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt, is het belangrijk om milieubewuste keuzes te maken. Dit geldt ook voor reizen. Met toenemende zorgen over klimaatverandering en CO2-uitstoot, is het tijd om na te denken over hoe we onze reisgewoonten kunnen aanpassen. Deze blog biedt vijf waardevolle tips om te reizen met een minimale ecologische voetafdruk, zonder in te leveren op de ervaring.

1. Neem de trein in plaats van het vliegtuig

Treinreizen is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, het biedt ook een unieke reiservaring. In tegenstelling tot het gehaaste en vaak stressvolle proces van vliegen, biedt treinreizen een kans om te ontspannen en te genieten van het landschap. Bijvoorbeeld Europa, heeft een uitstekend treinnetwerk dat je naar veel bestemmingen kan brengen. Een van onze duurzame alternatieven is de European Sleeper. Dit is een nachttrein die onder andere naar Berlijn, Praag, Antwerpen, Brussel of zelfs Dresden in Zwitserland reist voor een scherp prijsje. Je kan hier tickets reserveren. Of overweeg eens te interrailen door Europa of neem de Thalys voor een comfortabele reis naar België of Frankrijk.

Interrailen: Een avontuur op zich

Dit is een avontuurlijke manier om Europa te verkennen. Met een Interrail pass kun je onbeperkt reizen met de trein door verschillende landen, waardoor je een flexibele en rijke reiservaring hebt. Deze manier van reizen stimuleert ook het verkennen van minder bekende bestemmingen, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan een authentieke en verrijkende reiservaring.

2. Reis licht en vermijd overbodige bagage

Het verminderen van de hoeveelheid bagage die je meeneemt helpt niet alleen om brandstof te besparen, maar maakt je reis ook gemakkelijker en efficiënter. Dit is vooral handig bij het gebruik van openbaar vervoer.

Tips voor efficiënt inpakken

  • Kies voor multifunctionele kleding die geschikt is voor verschillende weersomstandigheden en gelegenheden zoals broeken met afritsbare pijpen of jassen waarvan de mouwen verwijderd kunnen worden om ze om te toveren tot bodywarmers.
  • Overweeg duurzame toiletartikelen zoals de Smyle tandpasta tabletten in plaats van een tandpasta tube om plastic te vervangen.

3. Overweeg om met een elektrische auto te reizen

Reizen met een elektrische auto is om meerdere redenen beter voor het milieu. Elektrische auto’s stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit, verbeteren de luchtkwaliteit en verminderen de koolstofvoetafdruk. Bovendien kunnen ze worden opgeladen met hernieuwbare energiebronnen. Met de groei van het netwerk van laadstations wordt elektrisch rijden steeds toegankelijker, zelfs voor langere afstanden.

Routeplanning en laadmogelijkheden

  • Gebruik apps en websites om de locaties van laadstations langs je route te vinden zoals InCharge of Fastned. Houd rekening met de laadtijd bij het plannen van je reisschema. Sommige locaties bieden opties tot snelladen, terwijl andere locaties perfect zijn om te verkennen terwijl je auto oplaadt.

4. Verken bestemmingen dichter bij huis

Vaak zijn we zo gefocust op exotische bestemmingen en Instagram-waardige hotspots aan de andere kant van de wereld, dat we vergeten hoeveel moois er vlakbij huis te vinden is. Niet alleen verminder je hiermee de reis uitstoot, maar ontdek je ook verborgen juweeltjes dicht bij huis.

Ideeën voor lokale reizen

  • Ontdek nationale parken en natuurgebieden voor een dagje uit of een weekendje weg op een elektrische fiets zoals de EMQ fiets. Bezoek historische steden of dorpen in je regio om de lokale cultuur te ervaren. Of probeer op een boerderij te verblijven voor een unieke en rustgevende ervaring.

5. Duurzame toerisme

Draag bij aan duurzaam toerisme door lokale en milieuvriendelijke accommodaties te kiezen, lokale producten te ondersteunen en bewust om te gaan met afval. Overweeg zelfs vrijwilligerswerk om de lokale gemeenschappen te helpen en je reis nog zinvoller te maken.

Praktische tips voor duurzaam toerisme

  • Kies voor eco-vriendelijke hotels of B&B’s die duurzame praktijken hanteren.
  • Ondersteun lokale ambachtslieden en kleine bedrijven door lokaal geproduceerde goederen te kopen.

Door deze tips te volgen, draag je bij aan een groenere en meer verantwoorde manier van reizen. Of je nu kiest voor een treinavontuur door Europa, een elektrische roadtrip, of de schoonheid van je eigen regio verkent, elke stap naar duurzaamheid telt. Dus pak je (lichte) koffers, plan je groene reis en maak je klaar voor een avontuur met een schoon geweten!

Andere duurzame alternatieven

Naast het organiseren van duurzame bedrijfsuitjes zijn er nog veel andere duurzame alternatieven die je kunt verkennen om als bedrijf bewust bezig te zijn, door middel van de keuze voor het gebruik van bepaalde koffiecups en toiletpapier. Denk bijvoorbeeld ook aan het ondersteunen van lokale en ethische merken.