Skip to main content

Heb je jezelf wel eens betrapt op het dragen van dezelfde kledingstukken, terwijl de rest van je kledingkast onaangeraakt blijft? Je bent zeker niet de enige. Het blijkt uit onderzoek van Cosmopolitan dat we gemiddeld maar 30% van onze kleding regelmatig dragen, terwijl de rest ongebruikt blijft liggen. Dat is een hoop verspilde ruimte en niet erg milieubewust. Wil jij geen ruimte verspillen en milieubewuster omgaan met kleding? Dan kun je een kleding capsule samenstellen. In deze blog geven we jou 6 tips om precies dat te doen, namelijk je eigen kleding capsule samen te stellen.

Wat is een kleding capsule?

Een kleding capsule is als je eigen mini-garderobe, bestaande uit een beperkt aantal kledingstukken, meestal ergens tussen de 20 en 30 artikelen. Wat is er speciaal aan een kleding capsule? Elk item is met zorg geselecteerd om goed met elkaar te kunnen combineren. Denk aan broeken, overhemden, jurken, jassen en enkele accessoires. Alles in je capsule is gekozen om bij elkaar te passen, zodat je altijd stijlvolle en moeiteloze combinaties kunt maken.

De Franse modeontwerpster ‘Susie Faux’ heeft het concept van de kleding capsule bedacht. Een tijd later werd de kleding capsule enorm populair door ‘Donna Karan’ met haar ‘’Seven Easy Pieces’’ collectie in de jaren ‘80.

 

Waarom een kleding capsule?

Nu je bekend bent met het concept ‘kleding capsule’ ben je vast benieuwd waarom fashionista’s deze samenstellen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen:

  • Eenvoudig: Je garderobe wordt eenvoudiger en effectiever, met minder items maar meer combinaties.
  • Tijdbesparend: Geen tijd meer om te verspillen aan het kiezen van outfits. Alles past bij elkaar, dus aankleden wordt een fluitje van een cent.
  • Budgetvriendelijk: Je hebt een kleine kans op een miskoop, omdat je alles zorgvuldig uitkiest en geen impulsaankopen doet.
  • Milieuvriendelijk: Een capsule garderobe moedigt duurzaamheid aan door de focus op kwaliteit van kleding en het verminderen van verspilling.
Kledingcaspule

Hoe begin je?

Dus, je hebt besloten om je garderobe te vereenvoudigen en een kleding capsule te creëren. Geweldig! Maar hoe begin je nou precies? Wij geven jou 6 eenvoudige stappen om te beginnen met een kleding capsule:

1. Ken je stijl

Het begint met het begrijpen van je persoonlijke stijl. Wat vind je leuk om te dragen? Wat voelt comfortabel, maar ook zelfverzekerd? Neem de tijd om je favoriete kledingstukken en stijlen te identificeren. Gebruik bijvoorbeeld Pinterest en maak een bord aan met stijlen die jij leuk vindt. Dit vormt de basis voor je kleding capsule.

2. Basiskleuren

Nu je een idee hebt van je stijl, is het tijd om je kleurenpalet te bepalen. Kies enkele neutrale kleuren die goed bij elkaar passen. Denk aan kleuren zoals zwart, wit, grijs, beige of marineblauw. Deze basiskleuren vormen de ruggengraat van je capsule.

3. Essentiele kledingstukken

Wat zijn de basisstukken die je echt nodig hebt voor je dagelijks leven? Denk aan kledingstukken zoals een goed zittende spijkerbroek, een witte blouse en een blazer. Of een little black dress die geschikt is voor meerdere gelegenheden en een comfortabel paar schoenen.

4. Mix en Match

Een van de sleutels tot een succesvolle capsule garderobe is de kunst van het mixen en matchen. Experimenteer met het combineren van je kledingstukken om verschillende outfits te creëren. Een eenvoudige spijkerbroek kan bijvoorbeeld worden gedragen met verschillende tops, waardoor je outfit er telkens anders uitziet.

5. Accessoires

Met het toevoegen van accessoires kun je je outfits echt tot leven brengen. Voeg enkele sieraden, sjaals, riemen en schoenen toe die passen bij je stijl en kleurenpalet. Hiermee geef je een persoonlijk tintje aan je outfits.

6. Beheer en onderhoud

Een kleding capsule vereist een zekere mate van discipline. Wees selectief bij het toevoegen van nieuwe kledingstukken. Stel jezelf de vraag of een nieuw item echt een waardevolle toevoeging is aan je garderobe voordat je het koopt. Zorg ook goed voor je kleding door ze op de juiste manier te wassen en op te bergen, zodat ze langer meegaan.

Het creëren van een kleding capsule is niet alleen een mode-uitdaging, maar ook een kans om bewuste en duurzame keuzes te maken in je kleding consumptie. Als je merkt dat een van je kledingstukken versleten is, kun je overwegen om het te laten repareren door een kleermaker, of als je handig bent met naald en draad, zelf een poging wagen. Als je besluit om een kledingstuk niet langer te dragen, is het een goed idee om het een nieuw leven te geven door het te brengen naar een goed doel of gebruik te maken van Vinted

Andere duurzame alternatieven

Naast het samenstellen van een kleding capsule zijn er nog veel andere duurzame alternatieven die je kunt verkennen op het gebied van mode en verzorging. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van lokale en ethische merken, of het gebruik van natuurlijke en biologische verzorgingsproducten.